Suszone zioła, to świetny dodatek do smacznych potraw. Nadają im smaku, zapachu oraz ładnego wyglądu. Choć zioła takie jak bazylia, tymianek, szałwia, rozmaryn czy tymianek świetnie nadają się do dan smażonych, gotowanych czy suszonych, równie dobrze nadają się jako naturalne lekarstwa. Zioła, posiadają liczne olejki eteryczne. Pomagają złagodzić stany zapalne i bakteryjne. Leczą infekcje i ból gardła, a nawet pomagają przy zwalczaniu gorączki, czy chorób żołądkowych. To wszystko sprawia, że warto mieć zioła zawsze pod ręką, nawet suszone!

Smaczne i aromatyczne zioła, które wysuszysz samodzielnie.

Zioła można kupić suszone, lub wysuszyć je samodzielne. W dniu suszenia, należy zebrać zioła w słoneczny, suchy dzień, najlepiej w samo południe. Następnie rozłożyć je na blaszkach, i za pomocą suszarki do warzyw i owoców wysuszyć. Ta metoda jest najszybszą, najlepsza i najbardziej pewna. Nie jest to jednak jedyny sposób. Równie dobrze, suszyć można w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach należy ustawić góra dół, a maksymalna temperatura, nie powinna przekraczać 35 stopni. Kolejnym, ostatnim już sposobem suszenia ziół, by zachowały swoje właściwości, jest zebranie ich w pęczek, i powieszenie w suchym, przewiewnym miejscu, bez kontaktu ze słońcem. W ten sposób, zapobiegniemy utlenianiu się witamin, oraz utraty aromatu i koloru liści.
Suszenie ziół, to nie jest trudne zadanie. Wystarczy odrobina czasu, chęci oraz świeże zioła, by zrobić sobie zapasy smacznych i aromatycznych ziół na niemal całą zimę.

Kiedy suszyć zioła?

Zioła należy suszyć w suchy, słoneczny dzień, najlepiej w południe. Zioła należy zbierać przed wypuszczeniem kwiatów, jeśli zależy nam, aby liście były najbardziej aromatyczne. Latem, zbiera się kwiatostany, zaś jesienią korzenie poszczególnych ziół. Ten sposób jest prosty, szybki, i zapewnia dostęp do ziół w każdym momencie. Idealne zioła do suszenia to między innymi mięta, bazylia, tymianek, pokrzywa, rumianek, mniszek lekarski, nawłoć oraz skrzyp polny.