Lody dietetyczne – jak smakować, nie tracąc zdrowia?

Zbliża się lato, a co za tym idzie, czas na lody. Dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami może to oznaczać trudną sytuację – jak ugruntować swoje osiągnięcia, ale i nie popsuć sobie wakacji słodyczami? Na szczęście, istnieją zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych lodów mlecznych lub śmietankowych. Co więcej, często są tak samo smaczne lub nawet lepsze niż klasyczne wersje, a przede wszystkim – korzystniejsze dla naszego zdrowia.

Lody mrożone na bazie owoców

Najprostszy sposób na przygotowanie lodów bez sztucznych dodatków to tzw. sorbety – lody mrożone na bazie owoców. Nie potrzeba do tego zbyt wielu składników, jedynie dojrzałych owoców, wody i delikatnego słodzika, np. erytrolu lub stewii. Sorbety, to nie tylko lekka przekąska na upały, ale także doskonała alternatywa dla deserów o większej kaloryczności. Do najciekawszych kombinacji smakowych należą banan z truskawkami, mango z chili, melon z perłą tapioki, mięta z czekoladą. W sezonie jagodowym przetestuj sorbet z jagodami goji.

Lody na bazie mleka kokosowego

Kolejnym ciekawym rozwiązaniem dla osób dbających o dietę są lody na bazie mleka kokosowego. To alternatywa dla klasycznych, śmietankowych lodów, idealna dla wegan i wegetarian. Mleko kokosowe zawiera tłuszcze nasycone, które nie podnoszą poziomu złego cholesterolu we krwi, a zawierają mnóstwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B i E. Do przygotowania lodów kokosowych wystarczy dobry blender i kilka składników, takich jak mleko kokosowe, naturalny zagęstnik, np. agaru, miodu lub erytrolu. Wymieszaj, wlej do foremek i wstaw do zamrażarki na około 4 godziny.

Lody białkowe

Dla osób trenujących lub aktywnych fizycznie lody białkowe będą prawdziwym odkryciem. To lody o zwiększonej zawartości białka, które wspierają proces budowy mięśni. Można je kupić gotowe, w większości sklepów z suplementami, ale równie dobrze można je przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. Przydadzą się proteinowe proszki z dodatkiem smakowych aromatów, a do uzyskania idealnej konsystencji można użyć mleka, wody lub yoghurtu naturalnego.

Lody na bazie szejku awokado

Koniecznie musisz spróbować lodów na bazie szejku awokado. To bardzo proste i szybkie do zrobienia połączenie, a jednocześnie potężna dawka zdrowych tłuszczów, białka i witamin. Awokado to bogactwo kwasów omega-3, żelaza, witaminy A, E oraz C, a także potasu, magnezu i innych składników mineralnych. Sposób na przygotowanie tych lodów jest bardzo prosty – połóż do blendera awokado, banany, mleko roślinne i sól himalajską. Blenduj, wstaw do foremek, zamrażaj i… podawaj z uśmiechem!

Lody bez sorbetówek i maszynek

Nie masz sorbetówki lub maszynki do lodów? Nic straconego! Możesz przygotować lody za pomocą zwykłego miskownika. Wystarczy wlać do niego dobrej jakości jogurt naturalny lub sojowy, dodać owoce, np. maliny, borówki, mango, poziomki lub grejpfruty – i zamrozić w zamrażarce na kilka godzin. Tak przygotowany słodki deser to nie tylko pyszność, ale też zdrowa przekąska na każdą okazję. Możesz też wypróbować miskownikowe lody na bazie twarożku lub serka mascarpone z sokiem lub konfiturą owocową.

Jak widać, lody dietetyczne to nie tylko pusto słodzące przysmaki, ale także smaczna i zdrowa alternatywa dla wszystkich miłośników słodkości. Wysokiej jakości składniki, połączenie smaków, naturalne dodatki oraz zero sztucznych aromatów i barwników, to cechy, które wyróżniają lody dietetyczne na tle innych deserów. Zatem, na co czekasz? Przygotuj swoją ulubioną wersję lodów i ciesz się nimi w upalne dni!