Napełnianie talerza świeżymi produktami to wspaniały sposób na poprawę zdrowia, utrzymanie wagi i zmniejszenie ryzyka chorób. Większość owoców i warzyw jest atutem twojej diety, ale niektórzy dokonują lepszych wyborów niż inni. Wybierz te z wysoką zawartością przeciwutleniaczy, witamin i minerałów zamiast wodnistych, które mogą zajmować miejsce w sałatce, ale brakuje im bogatych składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm. Poniżej znajdziesz najzdrowsze owoce i warzywa:
Słodki ziemniak.
Słodkie ziemniaki to supergwiazda żywieniowa, zwłaszcza w porównaniu do zwykłych białych ziemniaków. Są bogate w beta-karoten, silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed zapalnymi wolnymi rodnikami. Ponadto oferują ponad 700 procent dziennej wartości witaminy A w jednej porcji i są dobrym źródłem witamin C i B6. Słodkie ziemniaki pomagają również regulować poziom cukru we krwi. Aby jak najlepiej wykorzystać składniki odżywcze, pomiń frytki ze słodkich ziemniaków. Wybierz zwykłe pieczone słodkie ziemniaki lub łódeczki grillowane z odrobiną zdrowej dla serca oliwy z oliwek.
Awokado.
Awokado to owoc, a nie warzywo i jedyny, który oferuje znaczne ilości zdrowego dla serca nienasyconego tłuszczu. Potrzebujesz tego dobrego tłuszczu do zdrowej skóry i włosów, a także do wchłaniania składników odżywczych witamin A, D, E i K. Sam owoc zawiera ponad 20 witamin i minerałów, w tym potas, kwas foliowy, witaminę C i witaminę K. Awokado dostarczają również dużo błonnika, który pomaga utrzymać regularność.
Cytrusy.
Owoce cytrusowe, szczególnie pomarańcze i grejpfruty, zawierają dużo witaminy C – przeciwutleniacza – oraz potasu, który odgrywa znaczącą rolę w równowadze chemicznej i metabolizmie organizmu. Wybierz cały owoc zamiast soku, co sprawia, że przegapisz wysoką zawartość błonnika w tych owocach. Błonnik pomaga utrzymać uczucie sytości i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Jagody.
Obszerny przegląd badań opublikowanych w czasopiśmie internetowym Antioxidants w 2017 r. Wykazał, że jagody są owocem o jednej z najwyższych dostępnych ilości przeciwutleniaczy. Jagody mają również właściwości przeciwnowotworowe, co czyni je niezbędnym elementem każdej zbilansowanej diety.
Szpinak.
Szpinak to warzywo o wysokiej zawartości składników odżywczych. Szpinak jest również dobrym źródłem żelaza. Zwiększ wchłanianie żelaza, spożywając pokarmy bogate w witaminę C obok szpinaku. Na przykład wrzuć segmenty pomarańczy lub plasterki truskawek do sałatki ze szpinaku.
Szparagi.
Szparagi są od dawna stosowane jako ziołowy lek na różne schorzenia. Te długie łodygi okazały się być silnym antidotum na kaca i mogą zmniejszyć toksyczność wątroby. Ugotuj je na parze lub upiecz z solą morską i oliwą z oliwek, aby uzyskać ich smaczne właściwości.
Pomidory.
Pomidory dostarczają Ci obfitych ilości silnego przeciwutleniacza znanego jako likopen. Likopen najlepiej wchłania się w połączeniu z tłuszczem, dlatego pomocny jest sos sałatkowy na surowych pomidorach lub odrobina oliwy z oliwek w sosie do spaghetti. Ten związek chroni twoje DNA i struktury komórkowe przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, a badania sugerują, że może zmniejszyć ryzyko udaru, a także prostaty i innych nowotworów.
Brokuły.
Brokuły cieszą wiele podniebień i są super niemlecznym źródłem wapnia. Brokuły mają również wiele zalet przeciwnowotworowych.
Najnowsze komentarze