Chyba każdy z nas uwielbia jeść tarty, zarówno te na słodko jak i wytrawne od lat podbijają nasze serca. Na pewno każdy z nas ma swoje ulubione, dzięki czemu już z lubością wspomina smak kruchego ciasta czy delikatnego kremu, który rozpływa się w naszych ustach. Warto rozważyć spróbowania wielu wariantów tego ciasta, ponieważ może nas ono na nowo zaskoczyć. Jednak z takich możliwości jest wykonanie samego ciasta bez użycia jajek. Jednak czy to na pewno możliwe i czy taka tarta jest równie wyśmienita w smaku? Ale z oczywiście że tak!

Jak wykonać taka tartę?

Zacznijmy od tego, że większość pań nie wyobraża sobie wykonania kruchego ciasta bez użycia jajek czy też samych żółtek. A jednak jest to jedna z wariacji, która możemy wykorzystać w trakcie przygotowywania naszej tarty. Takie ciasto jest nawet zdrowsze i lżejsze niż takie wykonane przy użyciu jajek. Żeby wykonać tego rodzaju ciasto potrzebujemy własnej śmietanki, dzięki której ciasto nabierze kruchość i lekkości. Takie ciasto na tartę sprawdzi się szczególnie w przypadku wersji tego ciasta podawanie na słodko. W takich przypadkach sugerujemy zapiekać je razem z owocami pod pierzynką wykonana z białek. Co prawda dodamy w ten sposób choć trochę jajek do całości ciasta. Jednak ta pokusa może się okazać nieodzowną. W każdym razie na pewno warto wykorzystać te sugestie i takie ciasto wykonać. Może okazać się, że to właśnie taka tarta pozostanie naszą ulubioną. W trakcie przygotowania można wykorzystać sezonowe owoce, takie jak jabłka czy gruszki i dzięki temu , że to tarta bez jajek wydobyć ich indywidualny smak.
Dzięki tym wszystkim sugestii, które możemy praktycznie wykorzystać w naszej kuchni możemy spróbować całkiem nowego smaku tarty nawet w klasycznej odsłonie. Dzięki temu to ciasto, które podbija nasze stoły od naprawdę wielu lat nabierze dla nas całkiem nowego i lżejszego smaku i aromatu. Nawet jeśli do tej pory nie przekazaliśmy za tym ciastem, to warto je w ten sposób na nowo odkryć i być może polubić.