Organizujesz przyjęcie- urodziny lub imieniny? Chcesz zachwycić gości ciekawym i wyszukanym posiłkiem? Przygotuj Szparagi i młode ziemniaki pieczone z tymiankiem. Wbrew pozorom nie jest aż tak trudne do wykonania, a efekt zachwyci każdego.

Szparagi – jak je ugryźć?

Sezon na to niezbyt popularne u nas warzywo zaczyna się wiosną i nie trwa długo. Dlatego warto pokusić się o przygotowanie dania z tym warzywem. Szparagi to byliny rosnące w strefie śródziemnomorskiej, od wieków znane i lubiane za niepowtarzalny smak. Najważniejsze, aby w kuchni używać młode i świeże, jędrne i twarde. Przed przygotowaniem szparagi należy dokładnie umyć i osuszyć, następnie delikatnie odłamać zdrewniałe i twarde końcówki

Od czego zacząć?

Aby przygotować to danie, należy ziemniaki (najlepiej młode) umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałeczki, przyprawić oliwą, solą, czosnkiem. Tak przyprawione ziemniaki trzeba ułożyć na blasze do pieczenia, lub w żaroodpornym naczyniu. Teraz czas na tymianek! Świeże gałązki tymianku powinno się włożyć do przyprawionych oliwą i innymi składnikami ziemniaków i piec w piekarniku. Gdy ziemniaki będą już miękkie, umyte i wysuszone szparagi posypujemy solą i polewamy oliwą. Następnie dokładamy do naczynia z ziemniakami i pieczemy, aż staną się miękkie.

Z czym podawać ?

Szparagi i młode ziemniaki pieczone z tymiankiem można jeść same, bez żadnych dodatków, można jednak podać je z mięsem lub rybą pieczoną w folii, lub smażoną na patelni.

Dla zdrowia

Danie to jest nie tylko eleganckie i smaczne, ale i zdrowe. Szparagi mają niewiele kalorii, składają się głównie z wody, lecz zawierają szereg ważnych dla organizmu substancji: makro i mikroelementy, aminokwasy, witaminy. Tymianek zaś od wieków znany jest jako roślina o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Pomaga też przy problemach żołądkowych-, ułatwia trawienie.
Dlatego też szparagi podane z ziemniakami pieczonymi z tymiankiem powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach.